Estonija uvodi evro

Bez autora
May 16 2010

Estonija je dostigla stepen dugoročne privredne konvergencije i spremna je za uvođenje evra od 1. januara 2011. godine. Ova baltička zemlja je ispunila sve kriterijume.Preostalih osam kandidata - Bugarska, Češka, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Švedska - nisu ispunile potrebne kriterijume. Konačnu odluku će doneti ministri finansija država članica EU-a na svom sastanku u julu. Prethodno će se o tome izjasniti i Evropski parlament, a uvođenje evra u Estoniji biće tema i na sastanku na vrhu EU-a u junu...

Estonija uvodi evroEstonija je dostigla stepen dugoročne privredne  konvergencije i spremna je za uvođenje evra od 1. januara 2011. godine.

Ova baltička zemlja je ispunila sve kriterijume.

Preostalih osam kandidata - Bugarska, Češka, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Švedska - nisu ispunile potrebne kriterijume.

Konačnu odluku će doneti ministri finansija država članica EU-a na svom sastanku u julu. Prethodno će se o tome izjasniti i Evropski parlament, a uvođenje evra u Estoniji biće  tema i na sastanku na vrhu EU-a u junu. Pretpostavlja se da će biti donesena pozitivna odluka o Estoniji kao 17. članici eurozone.

Za primanje u evrozonu postavljeno je više kriterijuma. Najvažniji su da stopa inflacije sme iznositi maksimalno 1,5 posto iznad stope koja je u tri članice evrozone s najstabilnijim cenama, državni deficit mora biti ispod tri posto BDP-a, a javno zaduženje ne sme preći 60 posto BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik